Так плекають науковців

     У лютому університет провів перший тематичний науковий семінар в онлайн форматі з теми: "Сучасні методи в експериментальній медицині". Розібратися з цим складним питанням студентам, аспірантам та асистентам, які починають свій шлях у науці, допомагали завідувач кафедри фармакології і медичної рецептури з курсом нормальної фізіології, професор Ігор Бєленічев та завідувачка кафедри патологічної фізіології з курсом нормальної фізіології, професор Ольга Ганчева. Висвітлювали тему на платформі MS Teams. 
     Семінар став помітною подією наукового і навчального процесу, студентство й досі обговорює отриману інформацію. Ось деякі відгуки від студентів. 
-  Ми живемо у прогресивні часи і нам, студентству ЗДМУ, приємно, що навчаємось у такому сучасному закладі вищої медичної освіти,  маємо змогу дізнаватися про новітні технології не лише з підручників, але  в умовах реального навчального процесу.
     У своїй доповіді Ігор Федорович Бєленічев розповів про застосування в експериментальних дослідженнях нових молекулярних та біохімічних маркерів. Професор розкрив їх інформативність при проведенні доклінічних досліджень нових лікарських препаратів та виявлення причинно–наслідкових зв’язків перебігу патологічних процесів. А професор Ольга Вікторівна Ганчева пояснила слухачам значення і роль експериментальної патології не лише в фундаментальній медицині, але й у підготовці майбутнього лікаря та дослідника.
     Керівництво університету дбає про те, аби ми знали про новітні методи і принципи дослідження не лише з теорії. Щорічно закуповуються реактиви і прилади, а всі експерименти проводяться в нашому Науково-медичному лабораторному центрі. Ми пишаємося таким потужним комплексом, створеним у ЗДМУ, і сподіваємося, що незабаром зможемо стати активними учасниками дослідницького процесу, використовуючи знання, здобуті на тематичних семінарах.
Від імені студентів-членів Координаційної ради з наукової роботи студентів -
Олександра Лихасенко, студентка I медичного факультету
 
- Семінар, присвячений сучасним методам експериментального дослідження, став для мене своєрідним вступним словом до наукової діяльності в медицині. Впродовж першого і другого курсів навчання я здобував необхідні теоретичні знання з академічних дисциплін, робив доповіді про дослідницьку роботу з мікробіології на щорічних конференціях. Але тоді я ще цілком не усвідомлював комплексного підходу до наукової роботи в медичних галузях, залишалося багато питань. 
     Для подальших досліджень мені важливо знати, як саме проводити експерименти, щоб отримати найбільшу інформативність і, при цьому, мінімізувати ризик для лабораторних тварин. На більшість  питань, які мене хвилюють,  отримав відповіді на семінарі, і дуже вдячний професорам, які підготували змістовні лекції із сучасною інформацією. Також цікаво було дізнатися про нові молекулярні та біохімічні маркери та їх переваги у виявленні причинно-наслідкових зв’язків перебігу патологічних процесів.
Артем,  3 курс, ІІ медичний факультет 
 
- Завжди цікаво слухати лекції професорів Ольги Вікторівни Ганчевої та Ігоря Федоровича Бєленічева. Досвідчені викладачі, вони провели безліч наукових досліджень у своїх галузях, і кому, як не їм, усвідомлювати всю складність і відповідальність експериментальної медицини.
     Я сподіваюсь, що найближчим часом відбудуться нові лекції, які згодом стануть традиційними, і до них будуть долучатися все більше зацікавлених студентів, інтернів, практичних лікарів. У наступних семінарах хотілося б дізнатися про те, як писати наукові статті, на які джерела слід спиратися, аби проводити дослідження і публікувати результати роботи в наукових журналах. На мою думку, це важливий етап для майбутнього науковця.  
Марія, І медичний факультет
 
 
 
10.03.2021

Україна, 69035, м. Запоріжжя, проспект Маяковського, 26
Тел: (061)239-68-90   mail@mphu.edu.ua

Відправити E-mail

Увага! Офіційним сайтом ЗДМФУ є mphu.edu.ua (zsmu.edu.ua). За інформацію, надану від імені ЗДМФУ на інших сайтах, університет відповідальності не несе.

Мапа сайту
| bg | en | fr | es | hi | ar