Симуляційний тренінг для лікарів – стоматологів

Симуляційний тренінг для лікарів – стоматологів

 
Сьогодні у Міжкафедральному тренінговому центрі ЗДМУ відбувся симуляційний тренінг «Невідкладні стани в практиці лікаря стоматолога». Його проведення обумовлено наказом МОЗ України «Деякі питання безперервного професійного розвитку лікарів». 
Учасниками тренінгу стали десять працівників кафедри терапевтичної, ортопедичної та дитячої стоматології  і кафедри пропедевтичної і хірургічної стоматології університету. Працювали під керівництвом модераторів – кандидата медичних наук, доцента кафедри медицини катастроф і військової медицини Олега Льовкіна, асистента кафедри внутрішніх хвороб 1 та стимуляційної медицини, керівника Міжкафедрального тренінгового центру Катерини  Борисової, асистента кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Ірини Скоби.
 На час відпрацювання завдань досвідчені у своїй стоматологічній практиці лікарі, викладачі увійшли в роль студентів, щоб поліпшити теоретичні знання та практичні навички з надання екстреної медичної допомоги  при невідкладних станах у стоматології, демонструвати  кваліфіковану командну роботу та особисте вміння діяти у таких випадках. 
Хоча учасники тренінгу не раз відвідували центр і обізнані з його обладнанням, модератори  іще раз демонструють манекени для серцево–легеневої реанімації, дефібрилятори та інше пристосування, адже останнім часом  його тут значно побільшало, це сучасні технології набуття практичних навичок, умінь та знань, покликані допомогти рятувати людські життя. 
«У кожного лікаря може трапитися в практиці ситуація, коли його пацієнтові може стати зле, - каже  асистент Катерина Борисова. – Це анафілактичний шок, втрата свідомості, набряк Квінке, серцевий напад, кровотеча тощо. Лікар не має права розгубитися, втратити дорогоцінний час для надання допомоги. Тому такі тренінги є запорукою отримання  стабільних ґрунтовних знань і алгоритму дій. Важливим є вміння працювати як самостійно, так і в команді. Упродовж восьмигодинного тренінгу його учасники  опрацьовують  теоретичний матеріал, а також  демонструють  навички: проведення первинного огляду пацієнта; здійснення штучної вентиляції легень за допомоги лицьової маски та дихального мішка; використання автоматичного зовнішнього дефібрилятора. Окремо триває робота з віртуальним пацієнтом. До речі, на цій останній локації учасники тренінгу  отримають  симуляційний сценарій, справитись з яким мають за 15 хвилин, а також тестові завдання, виконання яких у підсумку  підтвердить засвоєння всього обсягу матеріалу». 
Разом зі своїми співробітниками  у тренінгу брав участь завідувач кафедри терапевтичної, ортопедичної та дитячої стоматології  професор Олександр Возний. « Виявили бажання поповнити свої знання  усі працівники, - зазначив Олександр Вікторович, - але йде навчальний процес, то бере участь п’ятеро. Такий тренінг важливий не лише, щоб бути готовим застосувати  комплекс рятівних  заходів у лікарській практиці на випадок складної ситуації, -  ми навчаємо студентів, і важливо кваліфіковано  проводити контроль, як вони опановують такими знаннями. Для майбутніх лікарів – стоматологів дуже важливо поглиблено знати розділ надання невідкладних станів, адже й під час складання ОСКІ є кілька станцій  із запитаннями цього циклу. Дуже добре, що відпрацювання таких навичок ми можемо здійснювати в такому чудовому тренінговому центрі».
Уже не вперше  проводить тренінг у площині безперервного професійного розвитку лікарів доцент Олег Льовкін. Модератор зазначив, що коли немає постійної практики надання невідкладної допомоги, певні навички можуть втрачатися. Тому раз на рік їх неодмінно слід відновлювати, шліфувати, що й роблять ці спеціалісти. Усі вони успішно відпрацювали завдання тренінгу, показали гарні результати з оцінкою 15 балів і по завершенні отримали  іменні сертифікати. 
 
 
 
26.02.2021

Україна, 69035, м. Запоріжжя, проспект Маяковського, 26
Тел: (061)239-68-90   mail@mphu.edu.ua

Відправити E-mail

Увага! Офіційним сайтом ЗДМФУ є mphu.edu.ua (zsmu.edu.ua). За інформацію, надану від імені ЗДМФУ на інших сайтах, університет відповідальності не несе.

Мапа сайту
| bg | en | fr | es | hi | ar