Відкриваємо Україну через мову Шевченка!

Відкриваємо Україну через мову Шевченка!

Пам’ятаєте ліричне Шевченкове: «Тече вода з-під явора
яром на долину»?  А ви могли б заспівати цей красивий романс привселюдно, чужою мовою, у країні, де живете всього другий рік? А індійський студент Ібрагім, який опановує медицину в ЗДМУ і мріє бути хорошим лікарем,  зробив це легко, з насолодою, під оплески одногрупників.

Викладач української мови Світлана Анатоліївна Гнатенко так хвилювалася за свого студента, що взялася йому підспівувати. Вона любить свою роботу, студентів і прагне навчити  молодих іноземців української так, щоб за роки навчання в університеті вони  не лише вільно володіли нею, а й послуговувалися в професії. Готує для них цікавинки, цього разу, наприклад,  всією групою взялися розгадувати українські кросворди, гуртом складали пазл і зраділи, побачивши  ключове речення – «Моя професія – лікар».

Таким позитивним і красивим видався сьогодні  ранок  не лише у групі Світлани Анатоліївни, а загалом на кафедрі мовної підготовки,  бо викладачі приурочили  першу пару до  Дня української писемності й мови. З цієї нагоди іноземні студенти й окремі викладачі вбралися в українські  вишиванки, що надало святу особливого колориту.

Динамічно й креативно провела  зі студентами- першокурсниками з Марокко,  які вивчають стоматологію,  українську десятихвилинку кандидат педагогічних наук, доцент Жанна Рагріна. Вона  використала інтерактивну дошку, на якій послідовно змінювалися мудрі афоризми про мову, вислови українських класиків, поезії, які досить вправно читали  юнаки і дівчата.   Жанна Михайлівна й викладач кафедри Артем Сергійович  Головачов ставили студентам запитання  на кшталт – як мова допомагає жити, чи важко вивчити мову іншої країни, чи може слово лікувати і навпаки – пригнічувати людину.  Пожвавлення викликала пропозиція назвати слова, з яких почалося для них вивчення української. Найуживанішими виявилися – «хай буде», «іди!», «давай знайомитись» тощо. Важливо, що першокурсники за кілька місяців навчання уже вільно розуміють викладача і так само відповідають йому. Вони активні, допитливі, перепитують, шукають відповідники, сміливо спілкуються. Без сумніву, за усім цим копітка праця, новаторський педагогічний пошук.

Цей день на кафедрі мовної підготовки  був наповнений  багатьма приємними сюрпризами. Одним з таких стала зустріч іноземних студентів з популярним   запорізьким гуртом «БШ», якого  тут чекали як  бажаного гостя,  у Марокканський центр зійшлося послухати виконавців  кілька груп.  Старший викладач Людмила Вікторівна Даниленко познайомила  присутніх, зазначивши, що народи єднає як мова, так і мистецтво. Це  було зрозуміло вже з перших музичних акордів. Звучали українські козацькі пісні, а також гурт зачарував усіх своїм хітовим циклом «Про любов!».

Свято мови, дружби під знаком успішного навчання на кафедрі мовної підготовки  вдалося!

 

7.11.2018

Україна, 69035, м. Запоріжжя, проспект Маяковського, 26
Тел: (061)239-68-90   mail@mphu.edu.ua

Відправити E-mail

Увага! Офіційним сайтом ЗДМФУ є mphu.edu.ua (zsmu.edu.ua). За інформацію, надану від імені ЗДМФУ на інших сайтах, університет відповідальності не несе.

Мапа сайту
| bg | en | fr | es | hi | ar