У ЗДМУ проходить Всеукраїнська студентська олімпіада з патологічної фізіології

У ЗДМУ проходить Всеукраїнська студентська олімпіада з патологічної фізіології

Запорізький державний медичний університет сьогодні приймає близько сорока учасників II етапу Всеукраїнської студентської олімпіади з навчальної дисципліни «Патологічна фізіологія». Юні, талановиті, пристрасно закохані в медицину, науку,  і такий важливий її розділ, як патофізіологія, вони приїхали з усіх без винятку медичних і тих  навчальних закладів України, де вивчають цю дисципліну. Це, окрім фактора змагальності, свідчить про неослабний інтерес до нашого університету студентства з інших вишів.

Зі словами вітання до молоді звернувся ректор ЗДМУ, заслужений діяч науки і техніки України, доктор медичних наук, професор Юрій Колесник. Юрій Михайлович збадьорив аудиторію добрими жартами, привітав усіх з початком відповідальних випробувань, і, налаштувавши присутніх на серйозний лад, розповів про наш університет, зазначивши, що цього року навчальний заклад відзначає ряд знакових ювілейних дат, а загалом його колектив має вагомі здобутки в науковій, навчальній діяльності, які достойно вписані в історію нашої незалежної держави.

Головна цінність ЗДМУ, зазначив ректор, це колектив, це студентська спільнота, яка отримує тут найкращу професію і знання найвищого ґатунку. У навчальному закладі  на чільному місці -  розвиток наукових здібностей студентів. Їхнє прагнення займатися наукою всіляко заохочується ректоратом. Молоді вчені, студенти  їздять на конференції й симпозіуми, до їх послуг сучасні лабораторії з новітнім оснащенням, діє система фінансового заохочення. Багато такої молоді обирають для своїх досліджень саме патологічну фізіологію. Прикметно,що вони  використовують у дослідженнях лише ті дані, які зібрали самі, це є нормою.

Юрій Михайлович підтримав вибір молоді, яка досконало вивчає таку цікаву науку, як патофізіологія, адже вона, як  жодна інша, охоплює всі розділи медицини, відіграє велику роль у практиці щодо діагностики захворювань і порятунку життя людини. Вчений і сам займається нею усе життя в науці, тривалий час очолював кафедру в університеті, формував її колектив, тепер вона є опорною для кафедр медичних вишів України.

Зараз кафедру патологічної фізіології ЗДМУ очолює талановита вихованка цього колективу, доктор медичних наук, професор Ольга Ганчева. Ольга Вікторівна також долучилась до привітань,  зазначивши, що університетській спільноті та професорсько – викладацькому складу дуже приємно приймати у себе найкращих молодих представників медичних навчальних закладів України, які займаються патофізіологією. Висловила сподівання, що олімпіада стане майданчиком цікавих, справді високого класу змагань,наукових дискусій,а також спілкування, яке, цілком ймовірно, покладе початок зв’язкам науковців на довгі роки.

«Для нас ця подія непересічна, трепетна, - говорить професор Ганчева, - адже приїздять кращі студенти, які перемогли у своїх навчальних закладах. Звичайно, не всі вони стануть патофізіологами, але у їхній лікарській практиці ця наука прислужиться на все життя. Це вищий пілотаж, коли вони розуміють механізми, можуть їх вибудувати. Програма олімпіади насичена, учасники мають пройти етап комп’ютерного тестування, відтак розв’язати ряд складних ситуаційних  задач, відповісти на теоретичне запитання. Третій тур, найцікавіший, передбачає творчий конкурс. Кожен готував «домашнє завдання» - доповідь, яку має яскраво представити, і від того, наскільки аргументованими й точними будуть відповіді на запитання, залежить особистий результат учасника».

До учасників олімпіади з добрими словами побажань звернулися члени журі, відомі в Україні науковці – професор кафедри патологічної фізіології Тернопільського ДМУ ім.Горбачевського Марія Хара, завідувач кафедри загальної та клінічної патологічної фізіології ОНМедУ Руслан Вастьянов.
Руслан Сергійович, зокрема, зазначив, що завжди приїздить в Запорізький медуніверситет з радістю, до добрих друзів. Тут склалися чудові традиції, де створено потужну школу патофізіології на чолі з ректором,відомим вченим, професором Юрієм Колесником. Організовано олімпіаду дуже чітко, панує дух творчості, дивна атмосфера спілкування викладачів зі студентами, це сучасний рівень і це завжди радує.

Після урочистої частини відкриття почалася напружена робота. Слід зазначити, що в олімпіаді бере  участь креативна команда ЗДМУ, це студенти третього курсу першого медичного факультету  Вадим Смагін, Тимофій Лазунько, Михайло Лісунов, Заур Алієв. Побажаймо удачі всім учасникам, і, звичайно, вболіваймо за наших!

Учасники олімпіади матимуть нагоду познайомитися з нашим університетом, помилуватися квітучою територією медичного містечка, побувати в лабораторіях, навчальних класах, їх також очікує цікава культурна програма, організована Студентською радою університету.

 

 

19.04.2018

Україна, 69035, м. Запоріжжя, проспект Маяковського, 26
Тел: (061)239-68-90   mail@mphu.edu.ua

Відправити E-mail

Увага! Офіційним сайтом ЗДМФУ є mphu.edu.ua (zsmu.edu.ua). За інформацію, надану від імені ЗДМФУ на інших сайтах, університет відповідальності не несе.

Мапа сайту
| bg | en | fr | es | hi | ar